onsdag 28 januari 2009

Vad kommer härnäst? "Rocks"? "Basehead"? "Chrystal meth"?


Jag läser i DN om några av Nationalencyklopedins nya ord. Bland annat ordet "crack". (Så här ser förklaringen ut: "crack (eng.), tvålflingeliknande flagor el. små klumpar av rent kokain; framställs genom att kokainhydroklorid löses och upphettas. Bikarbonat tillsätts, och kokainet fäller ut. Vid tillverkningen uppstår ett knastrande ljud, vilket har givit upphov till namnet. Detta rena kokain säljs i enstaka doser och är avsett för omedelbart bruk eftersom rent kokain, till skillnad från kokainhydroklorid, snabbt inaktiveras av luftens syre."
Varför tar de nu in ett ord som så uppenbart hör det sena 80/tidiga 90-talet till? Det känns sjukt otidsenligt, som att det faktum att ordet inte fanns med tidigare är en blunder som inte riktigt går att rätta till.

Bevismaterial (ovan): plansch från filmen New Jack City med Ice-T i rollen som undercover-snut. Går det att tänka sig något mer sent 80/tidigt 90-fenomen än Ice-T (vad gör han nu, någon?)?

2 kommentarer:

 1. http://www.bestweekever.tv/bwe/images/2007/07/ICE%20T%20WIFE.JPG


  Det här säger det mesta, eller?

  SvaraRadera
 2. True story:

  Vi hade en föreläsning om droger, drogavvänjning & abstinens.

  Föreläsaren tog - av väldigt brukarandelsmässigt förklarliga skäl - endast upp hasch/cannabis, olika syror, kokain, amfetamin, div tabletter & heroin.

  Mot slutet undrar en tvåbarnsmor i publiken varför de inte tar upp mer om just Crack. Det är ju sånna problem med det jävla cracket!

  haha

  SvaraRadera